Cursussen

Liedklas

Info

Op zaterdag 5 juni 2021 is er een Liedklas , met als thema ‘As you like it’ (Engelse componisten). De Liedklas is bedoeld voor gevorderde amateurzangers. In een individuele zangles van 30 minuten gaan zij met zangdocent Astrid Krause aan de slag met een zelfgekozen lied van componisten als  Quilter, Elgar, Britten en anderen. In de zangles is er aandacht voor onder andere zangtechniek, uitspraak, adem, interpretatie, expressie, timing, intonatie en podiumpresentatie. De zanger(es) werkt toe naar de openbare masterclass met eindpresentatie op 5 juni. Deelnemers kunnen zich inschrijven met een eigen pianist. De pianisten krijgen van pianodocent Hans-Erik Dijkstra een privéles, gericht op de kunst van het begeleiden. Aanmelden kan via www.muziekschoolbarneveld.nl

Praktische informatie

  • De individuele les wordt in overleg met de docent ingepland.
  • De aanvang en duur van de masterclass en eindpresentatie op 5 juni worden na aanmelding bekend gemaakt. 
  • Er is plek voor 8 zangers, eventueel in combinatie met vergevorderde pianisten. Deelnemers zonder pianist worden door Hans-Erik Dijkstra begeleid.
  • Deelnemers hoeven geen leerling van de muziekschool te zijn. 
  • Kosten: €95 per persoon (1 les van 30 minuten, masterclass en eindpresentatie).

Inschrijven 2020-2021

Lees meer
Docenten

Onderstaande docenten geven les in Liedklas

Hans-Erik Dijkstra

Hans-Erik Dijkstra geeft sinds maart 2019 pianoles op Muziekschool Barneveld.

Ik ben piano gaan spelen, omdat ik de klank van de piano al heel jong prachtig vond. Ik vind het mooi dat je met dit instrument een heel orkest na kunt doen. Met de ene hand de melodie en met de andere de begeleiding. Toch begon ik mijn muzikale loopbaan op de klarinet en saxofoon. Pas op mijn 13e begon ik met pianolessen. Op het Conservatorium ontdekte ik dat je met piano veel kanten uit kunt. Het begeleiden van zangers en instrumentalisten, begeleiden van koren, kamermuziek, theater- en kindervoorstellingen. En dat is wat ik naast het lesgeven nog steeds doe.

Als je bij mij op les komt, vind ik het belangrijk dat je met veel plezier piano leert spelen. Samen met jou probeer ik muziek uit te zoeken die bij je niveau of muzikale interesse past. Dat kan variëren van klassiek tot pop. Tegenwoordig zijn er zoveel goede pianomethodes waarbij elk genre muziek aan bod komt en waarbij je een goede technische basis krijgt. Dit geldt ook voor volwassenen die op latere leeftijd piano willen leren spelen. Op drie muziekscholen geef ik met veel plezier les aan leerlingen in de leeftijd van 5 tot 80 jaar.

Als ik geen muziekles geef, vind ik het leuk om erop uit te gaan. Steden te bezoeken, maar ook theater en concerten. Ik hou van zwemmen en wandelen. Maar ook vind ik het leuk in mijn vrije tijd te componeren en arrangeren. Met collega's Sjonette van Atten, Evelyn Heuvelmans , Tineke van der Meulen en Sylvia Schildkamp vorm ik al jaren het Animando-Ensemble.

Astrid Krause

Muziek is mijn grote passie: Ik ben al vroeg begonnen met zingen in (kinder-)koren en met muzieklessen. Ik kon bijna eerder noten dan letters lezen. Op het conservatorium begon ik met een studie muziektherapie, want ook daar was ik zeer in geïnteresseerd. Naar twee jaar heb ik auditie gedaan voor hoofdvak zang klassiek, omdat ik niets liever wilde dan mijn zangstem ontwikkelen en me verdiepen in de diversiteit van de klassieke muziek en het leren zingen van al het moois wat ik hoorde.

Als je bij mij op les komt, ga ik samen met jou op zoek naar jouw individuele stemklank. We kijken naar de werking van de adem op de stem en gaan op zoek naar de resonantieruimtes, die maken dat je stem voller en krachtiger gaat klinken. Een gezond stemgebruik  staat hierbij voorop. Ik ga o.a. werken met de Lax Vox methode. Je leert verschillende oefeningen om je stem optimaal te gebruiken, maar we gaan ook kijken en ontdekken welke muziek bij je past en hoe je die het mooiste kunt zingen. Zangles kan ook goed zijn als  je in een koor zingt en tegen problemen aanloopt bij het zingen. Ik kan je leren hoe je je stem makkelijker kunt gebruiken zonder bijvoorbeeld schor te zijn na afloop van een repetitie.

Als ik geen muziekles geef dan ben ik óf zelf aan het zingen (ik zing bij het professionele kamerkoor Ars Musica, maar ook als solist) óf aan het dirigeren (ik ben op dit moment dirigente van twee koren: Het Achterhoeks Bachkoor en het Soester Kamerkoor Tourdion). Anders vind je mij achter de naaimachine: ik maak kleding/tassen/knuffels voor mijn dochter, mijzelf of als cadeautje. Verder ga ik graag met mijn man, onze dochter en ons teckeltje Schubert de natuur in, bezoek een museum, een mooie stad of ga naar een concert.

Inschrijven 2020-2021