Cursussen

Luistercursus klassieke muziek

Info

op 13 februari 2020 start er o.v. weer een luistercursus klassieke muziek. In deze cursus voert historicus, orgel- en klavecimbeldocent Hugo Bakker de cursisten langs enkele hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis.

Er is geen voorkennis nodig en ook als u al wat weet over klassieke muziek, valt er zeker nog iets te leren. Datum, tijd en kosten worden later bekend gemaakt. Aanmelden kan via de rode knop onderaan.

Wat kunt u verwachten?
Elke les plaatst Bakker fragmenten van bekende en minder bekende componisten in hun context. Zo geeft hij een overzicht van de verschillende periodes in de muziekgeschiedenis en van de stijlkenmerken die daarbij horen. Ook is er aandacht voor de wijze van uitvoering. De inhoud van de cursus sluit aan bij wat de muzikale actualiteit te bieden heeft. Dat betekent in de eerste plaats speciale aandacht voor de Matthäus en Johannes Passion van Bach, maar ook andere passiemuziek van vroeger en later datum komt aan bod. Daarnaast staan de strijkkwartetten van Beethoven en het oeuvre van Hector Berlioz (in 2019 is het 150 jaar geleden dat hij overleed) op het programma. De cursisten krijgen luisteropdrachten en verwijzingen naar interessante literatuur en concerten.

Inschrijven 2020-2021

Docenten

Onderstaande docenten geven les in Luistercursus klassieke muziek

Hugo Bakker

Hugo Bakker geeft les op orgel en klavecimbel.

Hugo Bakker (1985) studeerde geschiedenis, orgel, kerkmuziek en klavecimbel aan de Universiteit Leiden, het Rotterdams Conservatorium en het Lemmensinstituut te Leuven. Zijn docenten orgel waren Bernard Winsemius, Reitze Smits en Luc Ponet, klavecimbel en continuo studeerde hij bij Kris Verhelst. Hij volgde masterclasses bij o.a. Olivier Latry (Messiaen), Zsigmond Szathmáry (hedendaagse muziek), Lorenzo Ghielmi (Bach), Thomas Trotter (Engelse muziek) en Harald Vogel (Noord-Duitse Barok). Prijzen won hij op concoursen in o.a. Maassluis en Pistoia (Italië). Daarnaast werd hem de prestigieuze Sweelinck-Müllerprijs 2014 toegekend.

Hugo is als organist verbonden aan de St. Maartenskerk te Zaltbommel en is daarmee de vaste bespeler van het monumentale Wolfferts-/ Heyneman-orgel uit 1783. Hiernaast geeft hij concerten, geeft hij les en schrijft hij (muziekwetenschappelijke) artikelen.

Inschrijven 2020-2021