Astrid Krause

Muziek is mijn grote passie: Ik ben al vroeg begonnen met zingen in (kinder-)koren en met muzieklessen en vond het als jong kind al zo mooi, dat ik haast eerder noten dan letters kon lezen. Op het conservatorium deed ik in eerste instantie toelating voor de studie muziektherapie, want ook daar was ik zeer geïnteresseerd in. Na twee jaar muziektherapie heb ik auditie gedaan voor hoofdvak zang klassiek, omdat ik niets liever wilde dan dat: mijn zangstem ontwikkelen en mij verdiepen in de diversiteit van de klassieke muziek en uiteraard het leren zingen van al het moois wat ik hoorde.

Als je bij mij op les komt, ga ik samen met jou op zoek naar jouw individuele stemklank. We gaan kijken naar de werking van de adem op de stem en op zoek naar de resonantieruimtes, die maken dat je stem voller en krachtiger gaat klinken. Een gezond stemgebruik staat hierbij voorop. Ik ga o.a. werken met de Lax Vox methode. Je leert verschillende oefeningen om je stem optimaal te gebruiken, maar we gaan ook samen kijken en ontdekken welke muziek bij je past en hoe je die het mooiste kunt zingen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om op les te komen als je in een koor zingt en tegen problemen aanloopt bij het zingen. Dan kijken we hoe je je stem makkelijker kunt gebruiken zonder bijvoorbeeld schor te zijn na afloop van een repetitie.

Als ik geen muziekles geef, dan ben ik of zelf aan het zingen (ik zing bij het professionele kamerkoor Ars Musica, maar ook als solist) of aan het dirigeren (ik ben dirigent van twee koren: Het Achterhoeks Bachkoor en het Soester Kamerkoor Tourdion). Anders vind je mij achter de naaimachine: ik maak kleding/tassen/knuffels voor mijn dochter, soms ook voor mijzelf of voor vrienden, familie, als cadeautjes etc. In mijn vrije tijd onderneem ik graag samen met mijn dochtertje leuke dingen, ontmoet vrienden en familie, ga de natuur in, bezoek een museum, een mooie stad of ga naar een concert.

Op het gebied van klassieke zang is er veel te zien en te horen, op YouTube, Spotify en in concerten. Als je een beetje gaat grasduinen kun je gauw horen wat je aanspreekt en welke manier van zingen je voorkeur heeft. Mijn muzieksmaak is wat dat betreft erg breed- de muziek van J.S. Bach staat heel hoog op mijn voorkeurslijst, maar ik kan net zo geboeid raken en mij onderdompelen in muziek van de grote romantische componisten als Mahler, Brahms, Rachmaninoff, Dvorak of de modernere componisten als Poulenc, Stravinsky, Barber, etc. Er valt -steeds opnieuw- een wereld te ontdekken!