Muziekschool Barneveld stapt over op online muziekles

Terug naar overzicht

Nu het gebouw van Muziekschool Barneveld noodgedwongen gesloten is, wordt er achter de schermen hard gewerkt om het geven van online muziekles van de grond te krijgen. Er worden op dit moment al volop online lessen gegeven. Het doel is dat in ieder geval vanaf maandag 23 maart alle docenten online les geven. Leerlingen krijgen hierover van hun docent bericht.

Hoe gaat online muziekles in zijn werk?

Iedere leerling met een computer, laptop, iPad of zelfs een gewone smartphone kan met beeld en geluid communiceren met de docent. De docent en de leerling zijn gewoon thuis. De docent in een eigen studio of oefenruimte en de leerling in de kamer waar hij of zij normaal gesproken oefent. Via programma’s als Skype, Google Meet, Microsoft Teams of Whatsapp kunnen docent en leerling elkaar zien en spreken. De leerling kan spelen of zingen en de docent geeft instructie en feedback, net als in een gewone les. Nieuw huiswerk ontvangt de leerling via e-mail. De docent kan leuke instructievideo’s van YouTube sturen. Sommige docenten spelen een zogenaamde ‘backing track’ in, zodat de leerling en docent toch samen kunnen spelen. 

Positieve reacties

Iedere leerling krijgt via zijn of haar docent bericht over de aanpak. In principe zouden alle individuele lessen op deze manier door kunnen gaan. Voor groepslessen en ensembles is dat helaas niet mogelijk. Directeur Ferdi Schukking is trots dat zijn docententeam zo snel met deze mogelijkheid aan de slag is gegaan: ‘Voor ons is dit ook een uitgelezen kans om met online lesgeven aan de slag te gaan. En de eerste positieve reacties van leerlingen en ouders zijn al binnen. Ze vinden het super dat we het zo oplossen. Maar we hopen natuurlijk dat deze situatie niet zo lang gaat duren en de leerlingen weer snel naar Muziekschool Barneveld kunnen komen.’