Cursussen

Viool

Info

De viool is één van de belangrijkste instrumenten in een orkest. Het is niet het makkelijkste, maar misschien wel het mooiste instrument van de muziekschool. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen al vioolles bij ons volgen, maar ook volwassenen zijn welkom.

OEFENEN

Oefening baart kunst. Dat is ook zo bij het leren spelen van een instrument. Wij raden aan om iedere dag zo’n 20 minuten te oefenen. Doe dat liefst op een vast tijdstip, zodat het tot de dagelijkse routine gaat horen. Je zult zien dat je sneller vooruit gaat en dat de muzieklessen daardoor veel leuker zijn.

AANSCHAF VAN EEN VIOOL

Omdat kinderen op een kleiner formaat viool leren spelen, is het een goed idee om te beginnen met het huren van een instrument. De nieuwprijs van een studieviool is ongeveer 100 euro, maar er zijn ook tweedehands instrumenten te koop. Voordat je tot aanschaf van een viool overgaat, kun je eerst een instrument huren. Onze docent geeft graag advies over de aanschaf of huur van een viool.

SPELEN IN EEN ENSEMBLE OF ORKEST

Naast de vioollessen kunnen leerlingen meespelen in één van onze ensembles of orkesten, bijvoorbeeld het Barnevelds Jeugdorkest. Leerlingen viool,  cello en altviool kunnen in hun eerste, tweede of derde jaar meespelen in het strijkersensemble. Voor wekelijkse leerlingen is dat gratis. Leerlingen die om de week komen krijgen korting. Ook als je geen les hebt bij de muziekschool mag je meespelen in een ensemble. De kosten hiervoor staan onder het tabblad Tarieven.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?
Schrijf je hieronder in voor vioolles bij Muziekschool Barneveld. Of vraag een gratis proefles aan.

Proefles aanvragen

INSCHRIJVEN 2023-2024

Lees meer
Tarieven

Hieronder vind je de tarieven voor vioolles

Tarieven 2023-2024

Leerlingen tot 21 jaar Lesvorm Per cursusjaar*     
Groepsles 2 leerlingen
(alleen in eerste jaar voor basisschoolleerlingen)
wekelijks 30 minuten € 580 per leerling
Groepsles 2 of 3 leerlingen wekelijks 40 resp. 50 minuten € 690 per leerling
Individuele les wekelijks 20 minuten € 690
Individuele les wekelijks 30 minuten € 920
Individuele les (v.a. 13 jaar) 1x per 14 dagen 30 minuten € 600
100 minutenkaart 100 minuten les € 128
Talentklas jaarprogramma € 200
Talentklas niet-leerling jaarprogramma € 400
Leerlingen vanaf 21 jaar Lesvorm Per cursusjaar*
Groepsles 2 of 3 leerlingen wekelijks 40 resp. 50 minuten € 1130 per leerling
Individuele les wekelijks 20 minuten € 1130
Individuele les wekelijks 30 minuten € 1330
Individuele les 1x per 14 dagen 20 min € 670
Individuele les 1x per 14 dagen 30 min € 870
100 minutenkaart 100 minuten les € 184

Prijzen incl. wettelijk verschuldigde BTW voor leerlingen van 21 jaar en ouder.

Prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.

*De genoemde tarieven zijn jaartarieven voor seizoen 2023-2024. Bij betaling via automatische incasso wordt het bedrag in 10 gelijke termijnen afgeschreven. U kunt ook kiezen voor incasso in één keer. Wie later in het schooljaar start, betaalt voor de lessen vanaf de startdatum tot aan de zomervakantie 2024. Betaling in termijnen is alleen mogelijk via automatische incasso.

Gezinskorting
Wij hanteren een korting van 15% voor iedere tweede of volgende leerling uit hetzelfde gezin. De korting wordt verdeeld over de gezinsleden. Bij twee gezinsleden krijgt ieder 7,5% korting, bij drie gezinsleden is dat 10% enzovoorts. De gezinskorting geldt alleen voor leerlingen die een instrumentale of vocale jaarcursus volgen.

Ouder & kind-les
Bij Muziekschool Barneveld is het voor ouders/verzorgers mogelijk om het eerste lesjaar gratis mee te spelen met hun kind. Wilt u na het eerste jaar zelf verder met muziekles, dan betaalt u het gebruikelijke tarief voor volwassenen. Klik hier voor meer informatie over lesvormen en de ouder&kind-les.

Proefles aanvragen

INSCHRIJVEN 2023-2024

Video

Bekijk video’s van dit instrument

Docent Gosia Stolte-Ryrych vertelt over Vioolles op Muziekschool Barneveld.

Gosia Stolte, Viooldocent bij Muziekschool Barneveld speelt Bach.

Janine Jansen speelt Saint-Saens

Janine Jansen laat prachtig horen hoe de viool als solo-instrument kan klinken.

Itzhak Perlman speelt Tango

De viool leent zich ook uitstekend voor niet-klassieke muziek, zoals de tango.

Concerto in D opus 36 van O. Rieding door Laura Heij

Onze viooldocent Gosia Stolte stuurde ons dit filmpje van haar leerling Laura Heij. Zij speelt het Concerto in D opus 36 van O. Rieding.

Proefles aanvragen

INSCHRIJVEN 2023-2024

Docenten

Onderstaande docenten geven les in Viool

Eline Martinius

Eline Martinius geeft bij voldoende belangstelling vioolles op onze locaties in Voorthuizen, Garderen en  Kootwijkerbroek. Ook verzorgt zij de cursus Muziek op Schoot in Garderen en Kootwijkerbroek.

Toen ik negen jaar was mocht ik mee naar een proefles piano en viool, de klank van de viool en het spelen op de viool vond ik zo mooi dat ik niet meer naar de proefles piano ben geweest. Ik heb gestudeerd in Utrecht en Arnhem voor mijn Docerend en Uitvoerend Musicus diploma. Daarna kreeg ik een beurs om mijn Master Degree in Amerika te halen, ik heb daar toen twee jaar gewoond. Ik heb bij verschillende muziekscholen gewerkt, in Winterswijk, Tiel en Dieren en ik heb in verschillende orkesten gespeeld, het Nederlands jeugd orkest, het Phion, het Brabants Kamerorkest en het Promenade orkest. Ook heb ik gewerkt als Dierenarts assistente en Pedagogisch Medewerker, sinds zeven jaar werk ik bij de Amphion Muziekschool in Doetinchem.

Het lijkt mij heel fijn om aan jou les te geven, dan gaan we kijken wat jij leuk zou vinden om te spelen, wat jou motiveert! We gaan beginnen met een methode die ik combineer met andere lesboeken, we gaan kijken wat je leuk vindt, van klassiek tot pop, van Iers tot filmmuziek. Een enthousiast en fijn contact is voor mij heel belangrijk!

In mijn vrije tijd wandel ik graag, zit graag in het zonnetje en loop soms graag hard mijn neus achterna!

Gosia Stolte-Ryrych

Gosia Stolte-Ryrych verzorgt de vioollessen en altvioollessen bij Muziekschool Barneveld. Ze geeft ook leiding aan het Strijkersensemble voor viool-, cello- en altvioolleerlingen.

Ik ben viool gaan spelen toen ik 7 jaar oud was op de muziekschool in Polen, waar ik vandaan kom. In Polen moeten leerlingen twee instrumenten spelen. Mijn tweede instrument was de piano.

Als je bij mij op les komt, leer je natuurlijk de technische vaardigheden. Een goede basis is heel belangrijk. Daarnaast gaan we ook heel veel muziek maken en gaan we op zoek naar de verhalen achter de noten.

Als ik geen muziekles geef, wandel ik graag. Als het mogelijk is in de bergen van Polen, maar hier in Nederland vind ik het ook heerlijk. Ik hou van boeken lezen, naar muziek luisteren en tentoonstellingen bezoeken. Ook speel ik graag zelf viool, het liefst met een klein groepje.

Lianne Visser

Lianne Visser geeft lessen (alt)viool bij Muziekschool Barneveld.

Muziek beleven is een van de geweldigste dingen ter wereld. Ik denk dat ieder mens uiteindelijk muziek nódig heeft. Of je nu muziek luistert, of dat je het zelf maakt. Op allerlei verschillende momenten in je leven kan het je raken, motiveren, helpen. Als je bijvoorbeeld viool leert spelen, leer je om muziek nog kleurrijker te beleven. Je verbreedt je horizon en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Toen ik 7 jaar oud was, ben ik viool gaan spelen. Een klasgenootje uit mijn groep 4 had haar instrument mee naar school genomen. Ik was gefascineerd door de vorm van de viool. Ik had thuis ook al vaak vioolmuziek gehoord: al vanaf dat ik nét iets groter was dan een baby wilde ik altijd al dat iedereen stil werd als er vioolmuziek op radio 4 kwam. Ik concludeerde die dag dat viool niet alleen mooi was om te horen, maar ook mooi om te zien. Ik zei thuis dat ik op vioolles wilde. En dat mocht! En zo heeft het me na vele jaren oefenen op deze muziekschool gebracht. Om iedereen te inspireren die dat graag wil!

In mijn lessen vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor jouw persoonlijke doelen en smaak: wat voor muziek vind je mooi? Wat wil je graag leren spelen? Ik gebruik verschillende methodes, maar ben niet bang om buiten de lijntjes te kleuren. Ook wanneer je een speciaal doel hebt misschien. Wees welkom voor een proefles om te kijken of viool iets voor je is!

Als ik geen les geef ben ik vaak te vinden in het zwembad, het bos, de Bever-winkel in Houten, ergens in Scandinavië met een tentje of natuurlijk... al viool spelend in mijn muziekstudio of op een concert. De inspiratie die ik daarin vind, neem ik ook weer mee naar mijn lessen.

Proefles aanvragen

INSCHRIJVEN 2023-2024

Nieuwsgierig geworden? vul dan het inschrijfformulier in en wij nemen snel contact met je op.

Proefles aanvragen

INSCHRIJVEN 2023-2024